vineri, 4 aprilie 2014

Probleme pe care ni le facem singuri

  Am discutat putin mai inainte cu cineva. Discutia a pornit de la niste masini parcate aiurea. Apoi, am ajuns usor usor la subiectul "sofat". Am discutat despre avantajele si dezavantajele de a avea o masina. I-am impartasit persoanei respective experientele mele la volan. Nu sugerez ca as fi vreun as, sau contrariul. Desi am luat permisul acum vreo...cinci ani, nu prea ma atrage sofatul. De ce oare? Pai, sa ne gandim putin. De ce avem nevoie de o masina? Pentru a ne deplasa repede pe o distanta lunga. Desigur, uneori avem nevoie sa ajungem undeva. Si nu spun ca nu ar trebui sa facem acest lucru si sa ne inchidem in case. Intrebarea pe care mi-am pus-o a fost: de ce trebuie sa ne deplasam repede? Iar raspunsul: ca sa nu intarziem. De aici reiese urmatoarea intrebare: de ce sa nu intarziem? Iarasi, raspunsul: pentru ca atunci am fi mustrati, certati, sau am avea de suferit intr-un anumit fel. Si, de ce sa avem de suferit? Pentru ca, in ziua de azi, tindem sa ne grabim. Si aceasta graba e si cauza tuturor problemelor de comunicare dintre noi, tuturor problemelor cauzate de stres. Nu voi spune ca ar trebui sa ne oprim, sa privim cerul, sa mirosim vantul, sa ascultam iarba etc. E decizia fiecaruia dintre noi cu ce vrea sa inlocuiasca aceasta graba. Ideea e ca, asa cum spune si o vorba veche, graba strica treaba. Da, graba strica multe. Dar, sa ne intoarcem la vehicule, in special, masina. Interlocutorul meu sustine ca, daca ar avea masina, ar conduce destul de des. Eu, la randul meu, i-am marturisit ca sofatul nu e neaparat o experienta asa placuta. Daca stam sa ascultam si sa privim traficul, vom observa urmatoarele: injuraturi, claxoane, aglomeratie, noxe, viteza, galagie etc. Si toate acestea contribuie, la randul lor, la stresul si la imbolnavirea noastra mentala, sociala si fizica.
  Un alt avantaj afirmat de interlocutorul meu este posibilitatea de a pleca intr-o excursie, undeva la munte, alaturi de colegi, prieteni, rude, fara a avea nevoie de un loc de cazare. Da, intr-adevar, masina te poate duce departe si se poate dormi in ea. Dar, si aici voi vorbi iarasi din proprie experienta, sa conduci pe distante mari e destul de obositor iar scaunele masinii nu sunt niste paturi chiar atit de comfortabile. Daca ar fi sa aleg intre a dormi in aer liber si a dormi in masina, as alege sa dorm in aer liber. Ca sa nu mai vorbim de costurile pe care le ai atunci cand ai o masina: inspectii, reparatii, carburant etc. Ma rog, cam atit pe subiectul "masini".
  O a doua problema ar fi problema banului. Tot aud pe la radio si TV: "Oamenii sunt saraci.", "Tara are datorii.". De ce sunt oamenii saraci? De ce are tara datorii? Pentru ca banii conduc lumea? Serios? De ce conduc banii lumea? Banii se pot manca? Poti construi case din bani? Din punctul meu de vedere, banii sunt inutili. Ce sunt banii, pana la urma? Niste hartii. Hartia nu se poate manca. Hartia nu e buna ca material de constructie. Nu stiu ce veti zice voi, probabil ma veti contrazice, dar nu cred ca banii ne vor mai ajuta pentru mult timp. Inainte de crearea banului, totul era simplu. Aveai nevoie de mancare? Cultivai plante si cresteai animale. Aveai nevoie de o casa? Te duceai in padure, luai niste lemn, faceai casa. Normal, nu putem acum sa taiem toti copacii. De aceea, la fiecare copac taiat ar trebui sa plantam alti doi in schimb. Cat despre cultivarea plantelor, sigur se va gasi cineva sa spuna ca "Nu se poate. Nu creste nimic in tara asta.". De ce nu cresc lucruri? Raspunsul e simplu: din cauza poluarii. Poluarea e de vina pentru schimbarile de clima, pentru infertilitatea terenurilor, pentru topirea calotei glaciare s.a.m.d. Ea si taierile excesive de copaci. Si poluarea e creata de noi. Ma rog, nu de noi. De lucrurile create de noi. De masini, de fabricile si intreprinderile in care se construiesc masini, de aruncarea aiurea a gunoaielor etc.
  Aceste probleme sunt cauzate de noi. Si noi suntem singurii care le putem rezolva. Insa, mai e mult pana departe.

2 comentarii: